Besmetting met legionella in regio Evergem: teller staat op twaalf patiënten

Besmetting met legionella in regio Evergem: teller staat op twaalf patiënten

In de regio rond het Oost-Vlaamse Evergem zijn momenteel 12 mensen opgenomen in het ziekenhuis met een legionellabesmetting. Dat werd vernomen bij het agentschap Zorg en Gezondheid. Vrijdagnamiddag stond de teller op 11 patiënten. “Een twaalfde patiënt heeft zich vrijdagavond aangemeld in het ziekenhuis. We moeten nu achterhalen of de patiënt in dezelfde periode ziek geworden is als de andere mensen”, zegt woordvoerder Joris Moonens van het agentschap Zorg en Gezondheid.

De andere patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei. “Aangezien alle zieken tot nu toe in dezelfde relatief korte periode klachten zijn beginnen te krijgen, vermoeden we dat de bron van de legionellabesmetting intussen onder controle is, maar de situatie wordt van nabij gevolgd”, stelde het agentschap eerder.

Vermoedelijk ligt de bron van de besmetting in de regio rond Evergem. Zo worden de patiënten bevraagd om te achterhalen op welke gemeenschappelijke plaatsen ze geweest zijn. Ook worden er stalen van de koeltorens in de Kanaalzone genomen.

Besmettingen met legionella gebeuren door het inademen van waternevel. Het kan tot 19 dagen duren vooraleer legionella zich ontwikkelt, waardoor er nog patiënten kunnen bijkomen.

bron: Belga