“Voorkeur blijft centrumrechts, maar dan met tweede Franstalige partij”

Voorkeur blijft centrumrechts, maar dan met tweede Franstalige partij

MR-vicepremier Didier Reynders geeft de voorkeur aan het voortzetten van de centrumrechtse regering, maar liefst met een extra partij aan Franstalige kant. Dat zegt Reynders in interviews met Het Laatste Nieuws en in De Ochtend. De MR-topman is wel duidelijk: “De voorwaarde is dezelfde als in 2014: geen gesprek over het institutionele”. Brussels MR-kopman Didier Reynders is bezig met een mediaoffensief en stapt met beide voeten in de campagne. In verschillende interviews laat Reynders verstaan dat de MR gerust verder wil samenwerken met N-VA en dat een verderzetting van centrumrechts zijn voorkeur geniet. Maar dan zou er aan Franstalige kant best een partij bij komen.

“Het was zeer moeilijk om de enige Franstalige partij in de regering te zijn. Het heeft een sfeer gecreëerd van één tegen allen”, aldus Reynders in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Welke Franstalige partner moet dat dan zijn? “Behalve extremen sluit ik niemand uit, als wij maar onze liberale agenda kunnen uitvoeren”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Een andere voorwaarde is dat er niet over het institutionele kan gepraat worden. “Het moet gaan over sociaal-economische hervormingen. Geen institutioneel debat”, aldus Reynders.

Op de vraag of Theo Francken (N-VA) nog kan terugkeren in een regering met MR, zegt Reynders in Het Laatste Nieuws: “Ja, maar het zou beter zijn dat N-VA een ander departement zoekt voor hem. Met zijn beleid hebben wij nul problemen gehad. België heeft zich in de asielcrisis zeer correct opgesteld: nooit zijn er zoveel vluchtelingen erkend als onder Francken. Maar zijn communicatie was erover.” Die uitspraak ontlokte bij Theo Francken meteen de volgende reactie op Twitter: “Tiens, sinds wanneer is de Raad van Europa daar voor bevoegd?”. Een knipoog naar de kandidatuur van Reynders als voorzitter van de Raad van Europa.

bron: Belga