Sri Lankaanse regering voert controles in moskeeën op

Sri Lankaanse regering voert controles in moskeeën op

De regering van Sri Lanka heeft vandaag aan verschillende moskeeën gevraagd om voortaan een kopie van hun preek te overhandigen en om religieuze extremisten buiten te sluiten, in nasleep van de terroristische aanslagen op 21 april waarbij 258 doden vielen. De zelfmoordterroristen hadden op paaszondag christelijke kerken en drie luxehotels in Colombo geviseerd. Sinds de aanslagen, die werden opgeëist door Islamitische Staat (IS), hebben de autoriteiten in Sri Lanka de noodtoestand uitgeroepen.

“Gezien de huidige situatie heeft het ministerie alle verantwoordelijken van de moskeeën verboden om bijeenkomsten toe te staan of bij te wonen die haat of extremisme promoten”, zei Mohamed Hashim Abdul Haleem, de minister van Religieuze Moslimzaken. Alle moskeeën moeten vanaf nu ook een kopie van hun preek overhandigen aan het ministerie.

Op verschillende plaatsen in het land hebben veiligheidsdiensten raids uitgevoerd, waarbij vermeende islamisten zijn gedood. Volgens de politie verblijven minstens 56 verdachten in voorlopige hechtenis. De autoriteiten hebben ook zo’n 200 buitenlandse religieuzen het land uitgezet omdat hun visum was verlopen. Alle leden van de terreurcel verantwoordelijk voor de aanslagen zouden volgens de politie zijn gestorven of gearresteerd, maar andere aanslagen kunnen nog steeds plaatsvinden.

bron: Belga