Sector elektrische voertuigen moet zich klaarmaken voor recyclage EV-batterijen

Sector elektrische voertuigen moet zich klaarmaken voor recyclage EV-batterijen

De ‘e-mobility markt’ moet volgens Bebat de recyclage organiseren van de batterijen in elektrische voertuigen (EV) als ze elektrisch rijden tot een duurzaam alternatief wil maken. “Vandaag wordt er al op veel manieren elektrisch gereden. Daarom is het belangrijk dat de sector zich voorbereidt op het tweede leven van de EV-batterijen”, zo heeft Bebat in het ‘e-mobility Rapport’ gemeld. Een EV-batterij bereikt het einde van het eerste leven van zodra de capaciteit is gedaald tot 70 à 80 procent van de initiële capaciteit, of van zodra de batterij is geraakt of defect is. Die batterijen kunnen hersteld worden en opnieuw dienen als EV-batterij, of ze kunnen bij andere toepassingen dienen zoals de opslag van zonne-energie.

“Dit opent boeiende second-life perspectieven, op die manier wordt een gesloten waardeketen gevormd”, klinkt het bij Bebat. De vzw staat importeurs en constructeurs van e-mobility bij om het ‘tweede leven’ van de EV-batterijen te realiseren, zelfs op Europese schaal.

De voorbije vijf jaar heeft Bebat in België en Europa reeds 10.000 EV-batterijen opgehaald, ontmanteld en klaargemaakt voor recyclage.

bron: Belga