GAIA viseerde Poule & Poulette ten onrechte

door
Belga
Leestijd 2 min.

De kippenkwekerij die door dierenrechtenorganisatie GAIA via undercoverbeelden van dierenverwaarlozing werd beschuldigd, levert niet aan restaurantketen Poule & Poulette. GAIA uitte gisteren forse kritiek op de restaurantketen en excuseert zich vandaag voor de vergissing. "We hebben met de mensen van Poule & Poulette samengezeten en na zorgvuldige analyse van de beelden moeten we toegeven dat we een vergissing hebben gemaakt", zegt voorzitter Michel Vandenbosch van GAIA. "In de omgeving van Deinze zijn verschillende gelijkaardige bedrijven dicht bij elkaar. Ons onderzoeksteam heeft zich vergist."

GAIA wilde met het onderzoek nagaan of Poule & Poulette, een restaurantketen met zeven filialen in Vlaanderen en Brussel, zijn beloftes nakomt. Het bedrijf zegt "als een moederkloek" te waken over de hele voedselketen en belooft "ambachtelijke, gezonde en kakelverse Belgische kip". GAIA sprak van leugens en consumentenbedrog.

Poule & Poulette betreurt de imagoschade, maar zegt voorlopig geen klacht in te dienen tegen GAIA. Meer nog: de keten wil met GAIA samenwerken om het dierenwelzijn van hun kippen te verbeteren. "Dat is een serieus engagement dat we appreciëren. Zeker als het resultaat is dat de kippen er beter van worden", zegt Vandenbosch.

In zijn campagne noemde GAIA de naam van de geviseerde kwekerij niet. "Het is ons erom te doen het hele systeem aan te klagen, niet per se de individuele kwekers", zegt Vandenbosch. Volgens hem is dat dieronvriendelijke systeem, waarbij kippen heel snel opgekweekt worden en massaal op kleine ruimte leven, eigenlijk gelegaliseerd. "Want de Europese wetgeving is op maat van dat systeem gemaakt", zegt hij.

bron: Belga