"Dringend nood aan herstelplan voor bruggen in België"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De staat van de bruggen in België is "problematisch" en er is dringend nood aan een herstelplan. Dat heeft de Vereniging der Belgische Aannemers van Grote Bouwwerken (VBA) vandaag gezegd in de marge van de voorstelling van haar jaarlijkse vertrouwensbarometer.

De VBA is verheugd dat er aan de tunnels in Brussel eindelijk grootschalige renovatiewerken worden uitgevoerd. Volgens de vereniging zouden de werken, die heel wat vertragingen opliepen en vaak in sneltempo uitgevoerd moeten worden, tegen 2031 volledig afgerond zijn.

Bij de VBA bestaat echter de vrees dat de problemen die zich daar stelden, zich zullen herhalen bij de renovatie van de bruggen in ons land, die vaak in zeer slechte staat verkeren. De vereniging verwijst onder meer naar de viaducten rond Gent en de Klein-Eilandbrug in Anderlecht, die al maandenlang is afgesloten voor het verkeer.

Vooral het Vlaams en het Brussels gewest moeten in actie schieten om de bruggen onder handen te nemen, zegt VBA-voorzitter Frédéric Loriaux. "In Wallonië is er al een inventarisatie van de bruggen geweest en is er een investeringsplan op lange termijn. En dat loopt", zegt hij.

Volgens de algemeen directeur van de VBA, Didier Cartage, werden ook in Vlaanderen al veel bruggen gecontroleerd. "Maar daar stelt zich het probleem dat er geen budget is", klinkt het. "Hopelijk overkomt ons niet wat er in andere landen is gebeurd", verwijst Cartage naar de instorting van de snelwegbrug vorig jaar in het Italiaanse Genua.

Daarom pleit de VBA ervoor dat de overheden de kosten voor het onderhoud van bruggen, maar ook van andere publieke infrastructuur zoals scholen, sociale huisvesting en ziekenhuizen, zouden integreren in de begroting. "Wij schatten dat 1,5 à 2 procent van de waarde van de werken besteed moet worden aan het jaarlijkse onderhoud." Daarnaast moet er ook meer gekeken worden naar publiek-private samenwerkingen.

De VBA vertegenwoordigt de 65 grootste bouwbedrijven in België. Het gaat onder meer om Besix, CFE, Jan De Nul en BAM.

bron: Belga