Actiedag in Brussel vraagt ambitieus beleid voor daklozen

Actiedag in Brussel vraagt ambitieus beleid voor daklozen

Het collectief Droit à un Toit – Recht op een Dak organiseert vanaf vrijdagochtend 07.00 uur een 24 uren durende actiedag in Brussel om een beleid te vragen dat het daklozenprobleem echt aanpakt. Dat gebeurt met de steun van een honderdtal organisaties die verbonden zijn aan de sector. Tijdens de 24 uren wordt een aantal symbolische acties georganiseerd. Om 18.00 uur is er een grote samenkomst gepland op het Muntplein. Daar zullen ook honderden mensen de nacht doorbrengen om de 4.187 personen te vertegenwoordigen die geen slaapplaats hebben in Brussel volgens een laatste telling. Dat is 146 procent meer in tien jaar tijd.

België staat op de vijfde plaats in Europa inzake het daklozenprobleem. De deelnemende organisaties hekelen de 15.000 à 20.000 ongebruikte slaapplaatsen in Brussel, terwijl ongeveer 48.800 gezinnen op de wachtlijst staan voor een sociale woning.

Het collectief herinnert er nadrukkelijk aan dat het recht op huisvesting ingeschreven staat in de grondwet, meer bepaald in artikel 23. Het vraagt tevens een geïntegreerd en ambitieus beleid om het probleem aan te pakken.

bron: Belga