Vijf tips voor een kunstig weekend

Heb je nog geen plannen voor het weekend? Met deze weekendtips zal je je niet vervelen!
door
Janne
Leestijd 1 min.

Speeldag onder water

12/5

Mechelen is een kinderstad en zondag zal iedereen dat geweten hebben, want dan verandert de binnenstad in één grote speeltuin tijdens de Speeldag onder Water. Maak je klaar voor liters speelplezier: race met je zelfgemaakte bootje, bouw mee aan gigantische zandkastelen en neem een kijkje in een echte duikboot. Maar pas op dat het rondrijdende aquarium je niet nat spettert… Kom op gepaste tijdstippen even aan land voor een hapje op het foodplein, en vergeet je niet tijdig aan het podium te installeren voor het optreden van LikeMe.

Kunstenfestivaldesarts

10/5 - 1/6

Vanaf dit weekend wordt Brussel overgenomen door Kunstenfestivaldesarts: drie weken vol theater, dans en performance. Uitvalsbasis van het festival is dit jaar voor het eerst Recyclart, in de Brusselse Kanaalzone. De voorstellingen vinden onderdak in meer dan twintig verschillende cultuurhuizen in de hoofdstad, maar ook op straat. Het theaterstuk ‘Pleasant Island' springt eruit dankzij zijn actuele thema's. Nauru, een klein eiland bij Australië, kreunt onder de eindeloze stroom vluchtelingen en de stijgende zeespiegel. Documentaire- en theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere gaan in gesprek met inwoners en vluchtelingen en onderzoeken zo welke toekomst het eiland boven het hoofd hangt.

Foto V. Sokhin

Hebzucht, Angst, Hoop

12/5

Met ‘Hebzucht, Angst, Hoop' daagt de Leuvense schouwburg je uit met een marathon van maar liefst zeven uur toptheater, een politieke thriller die je al die tijd op het puntje van je stoel houdt. Stijn Devillé maakt met zijn trilogie de balans op van tien woelige jaren in Europa. ‘Hebzucht' vertelt over de rise en fall van een imperium, ‘Angst' over wat er intussen buiten de financiële wereld gebeurde en ‘Hoop' vormt als sluitstuk de bevrijding van het pessimisme. De hele wereld in één voorstelling, maar wel eentje van zeven uur lang.

Foto K. Van Giel

Letterenhuisfestival

11/5

Het Letterenhuisfestival is een feest van woorden en verhalen, en dit jaar draait alles rond de kunst van het bewaren: het Letterenhuis in Antwerpen bewaart en koestert immers het literaire archief van Vlaanderen, bestaande uit miljoenen manuscripten, foto's en andere documenten. Op 11 mei vertellen schrijvers, dichters en buurtbewoners verhalen in het Letterenhuis en op 14 locaties in de buurt. Marcel Vanthilt (foto) interviewt auteurs en andere literairen over hun fascinatie voor bewaren, experts vertellen je hoe bijzonder je eigen archiefstukken zijn en in het Computerlab kan je je onleesbaar geworden floppy's en zipdrives weer tot leven wekken.

Foto V. Moreno

Historisch parcours in de Plantentuin Meise

nog t.e.m. 20/6

De Plantentuin van Meise heeft een geschiedenis van meer dan 200 jaar, maar niet altijd in Meise. De tuin werd opgericht in Brussel aan de Hofberg, verhuisde even later naar de Schaarbeekse poort en kwam pas in 1939 naar Meise. De Plantentuin herbergt bovendien heel wat historische monumenten: het middeleeuwse kasteel van Bouchout, het Plantenpaleis van Expo ‘58, een ommuurde tuin van rond 1800… En dan zwijgen we nog over de vele eeuwenoude en unieke bomen, zoals de watercipres. Het historische parcours leidt je doorheen de tuin en vertelt alles over zijn geschiedenis. Een bezoek is gratis met de museumpas.