Verkiezingen19 – Groen wil Europa “gezonder, menselijker en eerlijker” maken

De Europese Unie moet meer inzetten op gezondheid, sociale rechtvaardigheid en een eerlijke behandeling van haar burgers. Dat vindt Groen-lijsttrekker Petra De Sutter, die donderdagavond de Europese plannen van haar partij heeft voorgesteld. De Sutter trekt de lijst van de Vlaamse groenen voor de verkiezingen van het Europees Parlement, voor oudgediende Bart Staes. Groen hoopt met het duo op 26 mei twee zetels in de wacht te kunnen slepen, een meer dan de ene zetel van Staes.
Als het van De Sutter afhangt, vindt over twee weken “een groene ommekeer” plaats. Ze zet zich af tegen de “gesloten samenleving die zich blind staart op haar eigen belang” en waar, aldus De Sutter, eurosceptici als Matteo Salvini, Marine Le Pen en Viktor Orban de fundamentele rechten en vrijheden onder druk zetten. “Zij zijn het die baat hebben bij chaos, deregulering, flexibilisering en degradatie.”
Groen zet zich tegen dat model af met een “open samenleving, met een hoopvolle toekomst voor iedereen”. Concreet zetten De Sutter en Groen in op drie fronten. Eerst en vooral een gezonder Europa. Ze pleiten er bijvoorbeeld voor de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan te nemen als bindende grenswaarden voor fijnstof en stikstof. “De EU houdt bij het vastleggen van die normen nog te veel rekening met economische belangen, dat kan niet langer”, zei De Sutter.
Ten tweede wil Groen een “menselijker Europa, met meer sociale rechtvaardigheid”. De Sutter: “Samen met de gele hesjes en de vakbonden wil ik vechten voor een Europa dat beschermt en kiest voor solidariteit.”
Ten derde moet Europa “eerlijker” worden. Burgerbelangen moet belangrijker worden dan lobbybelangen, de scheiding der machten moet worden gerespecteerd en activisten die onderdrukt worden, moeten worden beschermd, vindt Groen.
De Europa-avond van de partij werd overigens op gang getrapt door de Nederlander Bas Eickhout (GroenLinks), die een van de twee Spitzenkandidaten van de Europese groenen is. Hij is ervan overtuigd dat overal in Europa klimaat hét centrale campagnethema is. “Elke partij praat nu over het klimaat, maar alleen de groenen hebben een programma dat laat zien hoe je niet meer afhankelijk hoeft te zijn van kernenergie, dat je kunt kiezen voor een groen luchtvaartmodel, dat je kunt investeren in goede treinverbindingen en niet meer hoeft te vliegen tussen Europese steden.” In verschillende landen, ook in België, staan de groenen voor een doorbraak, maakt Eickhout zich sterk.

bron: Belga