Verkiezingen19 – Greenpeace peilt naar klimaatambities lijsttrekkers

De natuurbehoudsorganisatie Greenpeace heeft bij de lijsttrekkers van CD&V, cdH, Défi, Ecolo, Groen, MR, N-VA, Open Vld, PS, PTB-PVDA en sp.a gepeild naar beslissingen met een grote impact op het klimaat die de komende legislatuur op de agenda zullen staan. De antwoorden zijn vanaf donderdag/vandaag te raadplegen op de website voteforclimate.be. Greenpeace stuurde zes vragen naar federale lijsttrekkers en acht vragen naar regionale lijsttrekkers. Op basis van de antwoorden concludeert de organisatie alvast dat ons land “opnieuw in een periode van klimaatstilstand” terecht zou komen als de partijen van de regering-Michel I (CD&V, MR, N-VA en Open Vld) weer aan de macht zouden komen. “In de antwoorden tekenen zich een aantal duidelijke tendensen af”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace. “De Zweedse coalitie blinkt uit in klimaatsabotage. MR, Open Vld en N-VA krijgen een rode kaart voor de meeste vragen, terwijl CD&V niet de moeite heeft genomen om te antwoorden.”
Uit de resultaten komt onder meer naar voren dat de meeste politieke partijen voor een bindende klimaatwet zijn. Alleen N-VA en Open Vld zijn tegen, terwijl CD&V de vraag niet beantwoordde. Alle partijen zijn dan weer voorstander van de ontwikkeling en aansluiting van 4 gigawatt aan offshorewindenergie en enkel N-VA is gekant tegen de kernuitstap in 2025. De partijen van de Zweedse coalitie – behalve CD&V dat niet antwoordde – houden daarnaast vast aan het fiscaal voordeel voor salariswagens en willen geen verbod op de verkoop van wagens op fossiele brandstoffen in 2028.
Op voteforclimate.be kunnen kiezers terecht om alle antwoorden van de verschillende partijen te bekijken. “Wie zijn postcode ingeeft, krijgt de antwoorden te zien van de federale en regionale lijsttrekkers van zijn kieskring en heeft zo een handig overzicht van de verschillende posities op het vlak van klimaatbeleid”, klinkt het.

bron: Belga