Tussen de 108.900 en 250.000 manifestanten op straat in Frankrijk

Tussen de 108.900 en 250.000 manifestanten op straat in Frankrijk
Tussen de 108.900 en 250.000 manifestanten op straat in Frankrijk

De demonstraties tegen het hervormingsproject van de openbare diensten door de overheid hebben in Frankrijk tussen de 108.900 mensen, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken, en 250.000 mensen, volgens de op één na grootste Franse vakbond CGT, op de been gebracht.
In Parijs telde Binnenlandse Zaken 18.000 mensen en de CGT 30.000 mensen die gevolg gaven aan de oproep van alle vakbonden. In de hoofdstad bracht de demonstratie alle leiders van de grote vakbonden samen: Philippe Martinez (CGT), Laurent Berger (CFDT), Yves Veyrier (FO) en Laurent Escure (Unsa). “Een zeldzaam feit” dat “de overheid moet waarschuwen”, aldus Martinez.

De ambtenaren die aan de staking deelnamen, demonstreerden ook in veel provinciesteden, maar aan het einde van de middag had de bond nog geen feedback over de nationale mobilisatie.

In een communiqué verwelkomde vakbond FO in de late namiddag de “aanzienlijke mobilisatie van ambtenaren”, zonder evenwel cijfers te noemen. De FO roept de regering op om “de oppositie tegen de wet te aanhoren” na een actiedag die “de afwijzing van alle openbare vakbonden uitdrukt en hen dringend moet waarschuwen voor de noodzaak’om het standpunt van de vakbond tegen het wetsontwerp te horen en “echte onderhandelingen” te beginnen.

Vanmorgen had staatssecretaris Olivier Dussopt categoriek elke intrekking of uitstel van de wettekst uitgesloten.

Bron: Belga