“Sluitend bereik waar VDAB hefbomen in handen heeft”

Sluitend bereik waar VDAB hefbomen in handen heeft

Waar de VDAB zelf de hefbomen in handen heeft, is het bereik van werkzoekenden “quasi sluitend”. Dat zegt de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst in reactie op een studie waaruit blijkt dat een kwart van de werkzoekenden die zich in 2016 inschreef bij de VDAB, een jaar later nog altijd zonder werk zat en ook niet deelnam aan opleidingen, stages of bemiddeling door de VDAB of een externe organisatie. Volgens de VDAB bereikt ze binnen de drie maanden 70 procent van de werkzoekenden waarvoor ze de hefbomen in handen heeft. “Na vijf maanden hebben zo goed als al de werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering contact gehad met VDAB”, aldus Cindy Dewaele, algemeen directeur Arbeidsmarktbeheer bij de VDAB. Daarbij worden eerst die werkzoekenden opgebeld van wie wordt ingeschat dat hun kans op werk de komende maanden laag is.

De arbeidsbemiddelingsdienst wijst erop dat er een vrij grote groep werkzoekenden is waar andere partners aan zet zijn. Het gaat dan om het OCMW voor leefloners, het RIZIV voor zieken en het Agentschap Integratie en Inburgering voor vluchtelingen. “Soms is werken niet aan de orde, omdat er in het leven van deze mensen eerst andere zaken op orde moeten worden gesteld. Wanneer er wel perspectief is naar werk, is er een sterke samenwerking nodig tussen alle diensten die betrokken zijn in de begeleiding van hen”, klinkt het.

Nog volgens de VDAB kan deze groep vandaag enkel worden geprikkeld met een vrijblijvend en online aanbod. “VDAB kan vandaag iemand zonder een werkloosheidsuitkering niet verplichten om een opleiding of intensieve begeleiding te starten. Daarom rekent de dienst op hefbomen bepaald door het beleid om verder te kunnen gaan dan enkel prikkelen”.

bron: Belga