Macron, Michel en andere regeringsleiders ontmoeten klimaatactivisten

Macron

In de marge van de Europese top in Sibiu hebben de Franse president Emmanuel Macron, premier Charles Michel en een aantal andere regeringsleiders een korte ontmoeting gehad met Anuna De Wever en andere Europese klimaatactivisten. De klimaatactivisten waren naar het Roemeense provinciestadje afgezakt om meer aandacht te eisen voor de strijd tegen klimaatverandering in het beleid van de Europese Unie. Op het marktplein voor het stadhuis, waar de regeringsleiders zich beraden over een agenda voor de komende jaren, hadden ze een kort onderhoud met Macron en co.

Macron heeft een non-paper gelanceerd waarin wordt bepleit dat het Europese continent tegen 2050 klimaatneutraal moet worden. Intussen schaarden België, Nederland, Luxemburg, Zweden, Denemarken, Spanje, Portugal en Estland zich achter het initiatief. België liet wel verstaan dat de regering in lopende zaken is en momenteel geen juridisch bindende engagementen kan opnemen.

Op Europees niveau is er vooralsnog geen consensus over de doelstelling van klimaatneutraliteit in 2050. Zo houdt Duitsland zich voorlopig afzijdig. Macron sprak wel de hoop uit dat er zich de komende weken nog meer landen gaan aansluiten. “Het is zo dat de zaken in Europa opgebouwd worden”, hield hij de klimaatactivisten voor.

bron: Belga