Kerncentrale van Three Miles Island sluit op 30 september

Kerncentrale van Three Miles Island sluit op 30 september
Kerncentrale van Three Miles Island sluit op 30 september

De kerncentrale van Three Miles Island, in de Amerikaanse staat Pennsylavania, gaat effectief dicht op 30 september. Er werd geen plan gevonden om de honderden banen te redden die met de centrale gemoeid zijn. Dat heeft de beheerder van Three Miles Island woensdag bevestigd. In de centrale deed zich veertig jaar geleden het grootste nucleair ongeluk uit de Amerikaanse geschiedenis voor. Eigenaar Exelon Corp had twee jaar geleden al laten weten dat het de kerncentrale, die al enkele jaren verlies draaide, in september van 2019 wilde sluiten. In de centrale in Harrisburg was nog maar één reactor actief. De centrale beschikt nochtans over de nodige licenties om nog tot 2034 operationeel te blijven.
Hoewel heel wat inwoners van Pennsylavania voorstander zijn van een sluiting, hoopten politici echter op een reddingsplan. Zo’n plan moest de strijd tegen de CO2-uitstoot ten goede komen en soelaas bieden voor de zowat 675 banen die op het spel staan. Er kon echter binnen de vereiste tijdspanne geen oplossing worden gevonden, schrijft Exelon in een communiqué. Het bedrijf belooft dat alle werknemers die bereid zijn om te verhuizen, een baan aangeboden zullen krijgen op een andere site van de firma.
In maart 1979 kwam het in de kerncentrale van Three Miles Island door een reeks van factoren tot een gedeeltelijke meltdown van één van de twee reactoren die de centrale toen rijk was. Dit zwaarste ongeluk in een civiele kerncentrale in de VS zorgde er samen met de ramp in Tsjernobyl in 1986 voor dat er wereldwijd meer vraagtekens kwamen rond de veiligheid van kernenergie.

Bron: Belga