Herdenkingsmunt eert 25 jaar Europees Monetair Instituut en Belgische “vader van de euro”

Herdenkingsmunt eert 25 jaar Europees Monetair Instituut en Belgische "vader van de euro"

De Koninklijke Munt van België heeft een nieuwe herdenkingsmunt van 2 euro onthuld naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de oprichting van het Europees Monetair Instituut (EMI), de voorloper van de Europese Centrale Bank (ECB). Op de munt is Alexandre Lamfalussy afgebeeld, een Belgische econoom van Hongaarse afkomst, die de eerste president was van de EMI. Lamfalussy, die beschouwd wordt als een van de vaders van de euro, overleed in mei 2015. De herdenkingsmunt met zijn afbeelding werd op donderdag 9 mei, Europadag, officieel voorgesteld door minister van Financiën Alexander De Croo en de weduwe van Lamfalussy.

“Aangezien het EMI later opgegaan is in de Europese Central Bank, zou je kunnen stellen dat Lamfalussy de eerste voorzitter van de ECB geweest is”, zo verklaarde De Croo bij de voorstelling van de munt.

“België heeft altijd een vooraanstaande rol gespeeld bij de Europese samenwerking. En dat is ook vandaag nog altijd het geval”, deelde de minister nog mee. “Het is dus niet verwonderlijk dat we bij het uitbrengen van een 2 euro-herdenkingsmunt kiezen voor een Europees thema.”

De herdenkingsmunt verschijnt in twee oplagen, “Proof” en “BU”. De Proof-oplage zijn muntstukken van een zeer hoge kwaliteit, waarvan maximaal 5.000 stukken worden aangeboden in een luxe etui. Hun officiële uitgifteprijs bedraagt 29,95 euro. Van de BU-versie (uitgifteprijs: 10 euro) worden 150.000 munten gedrukt en die zijn beschikbaar in een coincard.

De muntstukken komen niet in circulatie, waardoor ze verzamelstukken zijn. Ze zijn verkrijgbaar via de website www.herdenkingsmunten.be.

bron: Belga