Daan Stuyven wil boycot van Eurovisiesongfestival in Israël

Daan Stuyven wil boycot van Eurovisiesongfestival in Israël
BELGA / D. Waem

Zanger Daan Stuyven kant zich tegen het Eurovisiesongfestival dat volgende week plaatsvindt in Israël en roept op tot een boycot. Dat zei hij gisterenavond in het programma De Afspraak op Canvas.

‘Pink Floyd’-frontman Roger Waters publiceerde in april een open brief in de Britse krant The Guardian waarin hij Madonna opriep om haar geplande optreden tijdens het Eurovisiesongfestival af te blazen. Hij vindt dat het optreden in Israël onder meer de bezetting, de apartheid en de etnische zuivering normaliseert. Verschillende artiesten traden de zanger bij waaronder nu ook de Vlaamse muzikant Daan Stuyven. Gisterenavond in De Afspraak riep hij op tot een boycot van het festival. “Dit is een witwasoperatie van de staat Israël om een positief imago te creëren”, zo zei de ‘Housewife’-zanger.

Ongenoegen

“Ik ben verbouwereerd en geshockeerd over het gemak waarmee we onze liedjes gaan zingen in een land waar onschuldige kinderen worden afgeschoten, waar onschuldige of niet-gewapende burgers worden vermoord, waar artiesten de mond wordt gesnoerd”, haalde Stuyven uit. “Ik ben eigenlijk een fan van het Songfestival. Dus vind ik het jammer dat het dit jaar politiek wordt misbruikt in zo’n fout kader”, vervolledigt hij.

Dialoog

Saskia De Coster, die ook aanwezig was in de uitzending, ging niet akkoord met de muzikant. Volgens haar is Israël een democratisch land en is premier Benjamin Netanyahu democratisch verkozen. Zij vindt dat het vooral de Europeanen zijn die hun geweten willen zuiveren. “Ik denk dat wij als Europeanen ons net willen vrijpleiten en ons geweten zuiver willen maken. De staat Israël heeft een heel lange geschiedenis en die begint niet na de Tweede Wereldoorlog. Het is een heel ingewikkeld verhaal.”

Doet Daan binnenkort zelf eens mee?

Ondanks Stuyvens afkeuring van de huidige festivaleditie, steekt de zanger zijn liefde voor het festival niet onder stoelen of banken. “Ik houd van het evenement. Ik vind het ongelooflijk vrolijk. Al mijn helden hebben eraan meegedaan: Louis Neefs, Bobbejaan Schoepen.” Zelf sluit hij een toekomstige deelname niet uit. “Ik heb al vaak met het format geflirt en ik heb al contacten gehad.” Zo deed hij enkele jaren geleden auditie toen de RTBF een kandidaat moest selecteren. Wanneer mogen we Stuyven verwachten op het Europese podium? “Op mijn tachtigste. Je moet tamelijk speciaal uit de hoek komen om nog op te vallen tussen de andere landen”, lacht de zanger.

Over de huidige Belgische inzending Eliot is hij matig positief. “Ik vind het nummer nog niet zo slecht, die percussie is wel tof.” Over Eliots kleding is de de muzikant iets minder lovend: “Het lijkt een beetje op een reddingspak van een vliegtuig. Ik wens hem gewoon toe dat hij net voor de aankomst uit het vliegtuig springt.”