"Verkrachtingszaak Steve Bakelmans niet binnen redelijke termijn behandeld door personeelstekort"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Nee, het is niet normaal dat het twee jaar duurt vooraleer een zaak behandeld wordt", erkent eerste voorzitter Rob Hobin van het Antwerpse hof van beroep. Hij zette vandaag tijdens een druk bijgewoonde persconferentie uiteen waarom de verkrachtingszaak van Steve Bakelmans (39), die verdacht wordt van de moord op Julie Van Espen (23), niet binnen een redelijke termijn behandeld kon worden. "Wij werden vorige zomer met een nijpend personeelstekort geconfronteerd en daarom werd de strafkamer, die die zaak zou behandelen, tijdelijk gesloten." De correctionele rechtbank van Antwerpen had Steve Bakelmans op 30 juni 2017 veroordeeld tot vier jaar cel voor de verkrachting van zijn ex-vriendin. Op 27 juli 2017 tekende hij hoger beroep aan tegen de strafmaat, gevolgd door het openbaar ministerie op 31 juli 2017. Op 27 maart 2018 werd Steve Bakelmans gedagvaard door het openbaar ministerie voor de zitting van 9 mei 2018 in strafkamer C2.

"Op 9 mei 2018 werd de zaak om organisatorische redenen uitgesteld naar 28 november 2018. Op 3 juli 2018 werd echter beslist om de werking van kamer C2 tijdelijk op te schorten door een dramatisch tekort aan raadsheren. Tussen 1 september 2018 en 1 maart 2019 gingen er namelijk zes magistraten met pensioen, onder wie vier strafrechters. Er waren dus simpelweg niet genoeg bevoegde magistraten om alle strafkamers te bemannen", zegt Rob Hobin.

Een zestigtal dossiers, waaronder ook de zaak van Steve Bakelmans, werden onbepaald uitgesteld. Alle partijen kregen een brief dat ze niet meer hoefden te verschijnen op de vastgestelde dag en dat ze opnieuw gedagvaard zouden worden. Intussen werd beslist om de C2-kamer vanaf 1 september 2019 opnieuw te openen. In mei en juni worden drie inleidende zittingen georganiseerd. Ook Steve Bakelmans werd opnieuw gedagvaard voor de zitting van 5 juni. Als zijn zaak dan behandeld wordt, zou er nog voor het gerechtelijk verlof een uitspraak kunnen zijn.

bron: Belga