Russische atlete, die onder valse naam liep, krijgt twaalf jaar schorsing

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Russische 800m-loopster Kseniya Savina, die verschillende jaren onder een valse identiteit liep, is veroordeeld tot een schorsing van twaalf jaar. Dat kondigde de Athletics Integrity Unit (AIU) aan. Ze krijgt de schorsing voor het afleveren van foute documenten om op die manier een positieve EPO-test te rechtvaardigen. Savina, die een persoonlijk record van 1:59.97 op de 800 meter bezit, was onbekend bij het grote internationaal publiek. Daar maakte ze gebruik van om na de collectieve schorsing van Russische atleten in het buitenland - sinds november 2015 - toch deel te nemen aan wedstrijden buiten de Russische grenzen.

Onderzoek van AFP en de Russische website Match bracht naar voren dat Savina, onder de naam van een Oekraïense vriendin en oud-atlete, meedeed aan wedstrijden in België, Frankrijk, Portugal en Tsjechië. Omdat de fysieke gelijkenis met haar Oekraïense collega groot is, viel ze niet door de mand. De fraude wordt momenteel nog onderzocht door de Russische en Oekraïense federaties. Savina zelf ontkent de feiten.

De schorsing die ze opliep, houden ook verband met het voorleggen van valse documenten. Nadat ze in mei 2018 op een stage in het Marokkaanse Ifrane positief testte op EPO, kwam Savina met een bizarre uitleg tegenover de onderzoekers van de AIU. De Russische beweerde dat de verboden substantie bedoeld was voor haar man en trainer Alexei Savin, slachtoffer van nierfalen, maar dat de persoon bij wie ze verbleven de behandeling per ongeluk had verwisseld met haar eigen medicijnen tegen rugpijn.

Om hun versie van de feiten te bewijzen legden Savina en haar man een document voor van een kliniek uit Simferopol, maar dat bleek bij controle door de AIU en het Russisch antidopingagentschap (Rusada) vals.

Voor de positieve controle en de valse uitleg krijgt de 29-jarige Savina nu een schorsing van twaalf jaar. Haar man (en coach) Alexei Savin moet vier jaar brommen. Het duo kan nog in beroep gaan, al liet Savina aan haar federatie intussen wel al weten een punt achter haar carrière te zetten.

bron: Belga