Energieregulatoren bereiden energienorm voor

door
Belga
Leestijd 1 min.

De vier energieregulatoren in ons land gaan jaarlijks de evolutie van de elektriciteits- en gasfacturen bestuderen, met het oog op het bepalen van een eventuele energienorm. Naar analogie met de loonnorm wordt al langer - onder meer vanuit werkgevershoek - gepleit voor een energienorm. Het principe is ook opgenomen in vorige regeerakkoorden. Verscheidene regeringen - ook de Vlaamse - vroegen hun regulatoren daarbij om ondersteuning.

De federale regulator Creg, de Vlaamse regulator Vreg, de Waalse regulator CWaPE en de Brusselse regulator Brugel slaan daarom de handen in elkaar en gaan een studie uitwerken, met de bedoeling een objectieve basis te leggen voor een eventuele toekomstige energienorm.

Concreet zal er vanaf 2020 jaarlijks een studie worden uitgevoerd naar de evolutie van de elektriciteits- en gasfacturen van zowel de gezinnen als de bedrijven. De prijzen zullen worden vergeleken tussen de regio's afzonderlijk maar ook in vergelijking met de buurlanden.

In het verleden zijn al herhaaldelijk studies uitgevoerd naar de evolutie van de energieprijzen in ons land. Maar de nieuwe studie moet "dé referentie worden" voor het uitwerken van een energienorm, zo klinkt het bij de regulatoren.

bron: Belga