"Kunnen Trump vertrouwen" in handelsgesprekken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker kan de Amerikaanse president Donald Trump "vertrouwd" worden in de handelsgesprekken tussen de VS en de EU. "Trump is niet te vergelijken met andere wereldleiders. Maar de mensen van het Witte Huis en mijn teams staan bijna dagelijks met elkaar in contact en ik denk dat we de president kunnen vertrouwen wanneer het gaat om handelsrelaties." Jean-Claude Juncker gaf vandaag een zeldzame persconferentie in de perszaal van het Berlaymont-gebouw. Aanleiding is de Europese feestdag op 9 mei en de informele Europese top in Sibiu.

Vorige zomer kwam Juncker in Washington tot een akkoord met de Amerikaanse president Donald Trump om onderhandelingen over een beperkte handelsovereenkomst op te starten. Die overeenkomst moet de handelsconflicten tussen de EU en de VS bezweren.

De Europese Commissie heeft onlangs groen licht gekregen van de Raad om de gesprekken aan te vatten. Volgens Juncker zijn Trump en zijn diensten daarin te vertrouwen. "Trump is niet te vergelijken met andere wereldleiders. Maar de mensen van het Witte Huis en mijn teams staan bijna dagelijks met elkaar in contact en ik denk dat we de president kunnen vertrouwen wanneer het gaat om handelsrelaties."

Volgens Juncker is het cruciaal dat het handelsconflict tussen de VS en China snel wordt opgelost. "Als investeerders niet het gevoel hebben dat dit snel overgaat, zullen ze de appetijt voor investeringen verliezen, aan beide kanten van de Atlantische oceaan."

De EU en de VS onderhandelen over een beperkt handelsakkoord. Enkel voor industriële goederen wordt er over een gezamenlijk nultarief op de bilaterale handel gesproken. Intussen gelden er wel nog altijd Amerikaanse heffingen op staal en aluminium, en tegenheffingen van de Europese Unie. De VS dreigen ook nog met tarieven op Europese auto's en auto-onderdelen.

bron: Belga