"Ik had moeten ingrijpen tijdens referendum"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker neemt het zichzelf kwalijk dat hij tijdens het referendum over de brexit in Groot-Brittannië niet is tussengekomen. "We hadden moeten interfereren én interveniëren. We zouden als enigen de leugens die toen circuleerden hebben doorprikt." De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker kwam vandaag nog eens in de perszaal van de Europese Commissie. In de aanloop naar Europadag op 9 mei en de informele Europese top in het Roemeense Sibiu en vlak voor de Europese verkiezingen was het tijd om het bilan van de Commissie-Juncker op te maken, en een toekomstplan naar voren te schuiven.

Al bij al ziet dat bilan er goed uit, vindt Juncker. "Bij mijn aantreden heb ik drie prioriteiten naar voren geschoven: jobs, groei en investeringen. We hebben die beloftes gehouden", zei hij. De Commissievoorzitter klopt zichzelf ook op de borst voor het stabiliseren van de euro na de zware crisis en de problemen met Griekenland, de nieuwe databeschermingsregels en de beter gecontroleerde digitale omgeving.

Maar Juncker heeft ook fouten gemaakt, gaf hij toe. De brexit is er daar één van. "Ik heb te goed geluisterd naar de Britse regering, toen onder leiding van premier David Cameron", zei Juncker. De toenmalige Britse regeringsleider had de Europese leiders in 2016 voorgespiegeld dat hij het referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie zou winnen als Brussel zich niet zou mengen, maar dat gebeurde niet. "De toenmalige premier heeft mij gevraagd niet te interfereren in de campagne, maar dat was een fout. We hadden moeten interfereren én interveniëren. We zouden als enigen de leugens die toen circuleerden hebben doorprikt. Ik was fout om op dat belangrijke moment te zwijgen."

Juncker heeft ook spijt van zijn late reactie op de Luxleaks-affaire, die helemaal aan het begin van zijn mandaat losbrak, zei hij. Het grootste succes van de Commissie is de redding van Griekenland. "Ik ben er trots op dat we Griekenland in de eurozone hebben kunnen houden, ondanks alle kritiek en druk om het anders aan te pakken."

bron: Belga