Imamoglu veroordeelt kiescommissie nadat die verkiezingen Istanboel ongeldig verklaart

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na de annulering van de gemeenteraadsverkiezingen in de Turkse stad Istanboel heeft burgemeester Ekrem Imamoglu de kiescommissie scherp veroordeeld. Hij hield een toespraak voor aanhangers in de wijk Beylikdüzü kort voor middernacht. "Ik veroordeel de hoge kiesautoriteiten", riep hij. Het was een achterbakse beslissing, klonk het. Immamoglu van oppositiepartij CHP werd op 31 maart verkozen tot burgemeester met een nipte voorsprong op de kandidaat van de regerende AKP, Binali Yildirim. De AKP van Erdogan diende na de verkiezingen een hoop klachten in tegen de kiesprocedure. Zo werd beweerd dat niet alle medewerkers aan de kiesurnes staatsambtenaar waren.

Imamoglu merkte op dat ook de presidentsverkiezingen vorig jaar plaatsvonden met dezelfde medewerkers die nu door de AKP bekritiseerd worden. De herverkiezing van Recep Tayyip Erdogan tot president is volgens hem dus ook onwettig.

Imamoglu sprak woorden van troost uit voor zijn kiezers. Velen zijn wanhopig. Ze mogen niet huilen, zei Imamoglu, die tijdens zijn twintig minuten durende toespraak zijn jasje uittrok, de hemdsmouwen opstroopte en onmiddellijk weer campagne begon te voeren. "Jullie zullen zien dat we gaan winnen", riep hij. De menigte riep om het aftreden van de kiescommissie en scandeerde "Recht, wet, gerechtigheid". Ook werd "Dief Tayyip" geroepen, een verwijzing naar AKP-leider Recep Tayyip Erdogan.

bron: Belga