Croky Cup - Mechelse voetbalgeschiedenis of Gentse seizoensredder in Bekerfinale

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de finale van de Beker van België kijken woensdagnamiddag in het Brusselse Koning Boudewijnstadion AA Gent en tweedeklasser KV Mechelen elkaar in de ogen. Voor de Buffalo's is Bekerwinst de enige mogelijkheid om hun seizoen nog te redden. In Play-off I spelen ze na hun één op achttien en amper drie gemaakte doelpunten geen rol van betekenis en zijn de Europese plaatsen te hoog gegrepen. Bij Bekerwinst zijn de Gentenaars dan weer zeker van een stek in de groepsfase van de Europa League en in dat geval blijft de vraag in hoeverre de groep zich nog kan opladen voor een competitieslot waarin het niets meer te winnen of te verliezen heeft, maar waarin het wel nog scherprechter kan spelen, te beginnen met het duel van zondag tegen Club Brugge. De datum van de Bekerfinale blijft zo toch onder vuur liggen. Voor het eerst in jaren werd er gekozen voor een datum ongeveer halverwege de play-offs, in plaats van na de reguliere competitie. In de meeste landen wordt de Bekerfinale na het seizoen afgewerkt.

De Gentenaars spelen voor de vijfde keer de finale: drie keer (1964, 1984 en 2010) werd er gewonnen, in 2008 waren ze verliezend finalist tegen Anderlecht. In hun laatste finale in 2010 werd er met droge 0-3 cijfers gewonnen van Cercle Brugge.

KV Mechelen heeft woensdag liefst 46 dagen geen wedstrijd met inzet meer gespeeld sinds de gewonnen finale van de Proximus League tegen Beerschot Wilrijk en kwam de voorbije weken enkel nog vriendschappelijk aan de bak tegen het al gedegradeerde Lokeren en Thes Sport, de seizoensrevelatie uit de amateurreeksen. KVM is de sportieve kampioen uit de tweede klasse, maar weet momenteel niet eens of het volgend seizoen in de Jupiler Pro League mag uitkomen en of het - bij winst in de finale tegen Gent - Europa in mag. De club wordt immers vervolgd door de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) voor mogelijke wedstrijdvervalsing eind vorig seizoen. In dat geval ligt Anderlecht op vinkenslag, want dan zou het ticket voor de EL-groepsfase naar de nummer drie in de JPL gaan en speelt de nummer vijf uit Play-off I nog een finale tegen de winnaar van Play-off II voor het laatste Europese ticket.

De laatste tweedeklasser die de finale wist te bereiken, was Lommel in 2001. Toenmalig eersteklasser Westerlo pakte toen zijn voorlopig enige prijs na een 1-0 zege. Malinwa staat voor de zesde keer in de finale van de Beker van België. Dat gebeurde tien jaar geleden voor het laatst. Toen nam Racing Genk de oppergaai mee naar Limburg. KV Mechelen won de Beker één keer, in 1987, en was daarnaast ook nog in 1967, 1991 en 1992 verliezend finalist. De Mechelaars kunnen geschiedenis schrijven, want er kon nog maar één keer een tweedeklasser de Beker winnen: in 1956 haalde Doornik het van reeksgenoot Verviers. In totaal is het ook nog maar de zesde keer dat een tweedeklasser de finale haalt.

bron: Belga