Zelensky nu ook officieel winnaar van de presidentsverkiezing in KIev

Zelensky nu ook officieel winnaar van de presidentsverkiezing in KIev

Ruim een week na de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezing in Oekraïne heeft de centrale kiescommissie in Kiev Volodimir Zelensky officieel tot winnaar uitgeroepen. De 41-jarige acteur behaalde 73,22 procent van de stemmen, verklaarde commissievoorzitster Tatjana Slipatsjoek vandaag bij de bekendmaking van het definitieve eindresultaat. Zelensky streeft naar een pro-westerse koers van het land. Hij scoorde het beste resultaat in de geschiedenis van presidentsverkiezing van het land dat toenadering tot de EU zoekt. Zelensky, die in een soap succesvol de rol van de president vertolkt, is ook de jongste president in de geschiedenis van de ex-Sovjetrepubliek. Hij kreeg bijna 13,5 miljoen stemmen achter zijn naam. Hij moet tegen ten laatste 2 juni de eed hebben afgelegd als de volgende president.

Volgens het officiële eindresultaat verwierf de zetelende president Petro Porosjenko 24,45 procent van de stemmen of 4,5 miljoen geldige stembiljetten. Er waren ook veel ongeldige stemmen. In totaal werden 30 miljoen kiezers opgeroepen om op 21 april een nieuwe president te kiezen. De kiesopkomst bedroeg 61,37 procent of 18,5 miljoen mensen.

Oorspronkelijk waren er 39 kandidaten. Na zijn nederlaag maakte Porosjenko bekend dat hij zich over vijf jaar terug kandidaat stelt.

bron: Belga