Democraten in principe eens met Trump over infrastructuurpakket

Democraten in principe eens met Trump over infrastructuurpakket

De Democraten hebben naar eigen zeggen principieel ingestemd met een 2000 miljard dollar kostend infrastructuurpakket van de Amerikaanse president Donald Trump. Ze zijn het eens dat het thema infrastructuur cruciaal is voor de toekomst van de Verenigde Staten, zei de fractieleider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, dinsdag na een vergadering met Trump in het Witte Huis. De president had ingestemd met een wetgevingspakket van 2 triljoen dollar (1,8 triljoen euro). Beide partijen willen elkaar binnen drie weken weer ontmoeten om over de financiering te praten. Sarah Sanders, de woordvoerster van Trump, beschreef de bijeenkomst als “uitstekend en productief”, maar heeft voorlopig geen commentaar gegeven over details. Tijdens de volgende vergadering moet het gaan over concrete voorstellen, legde ze uit.

De infrastructuur in de Verenigde Staten is op veel plaatsen in een bedenkelijke staat. Deskundigen waarschuwen al lang voor de risico’s, maar toch blijven vastberaden reacties al jaren uit. Indien Trump en de Republikeinen het daadwerkelijk eens worden met de Democraten over het infrastructuurpakket zou dit een zeldzaam compromis zijn tussen de twee partijen, die op veel vlakken diep verdeeld zijn.

De president is op de instemming van de Democraten aangewezen, sinds ze begin dit jaar over de meerderheid beschikken in het Huis van Afgevaardigden, een van de twee kamers van het Congres. De Democraten hopen er van hun kant op dat het thema hen voordeel kan bieden in de verkiezingscampagne.

De Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, benadrukte na de ontmoeting met Trump dat de infrastructuur een partijoverschrijdend thema is. De Democraten hadden voor het infrastuctuurpakket een reeks voorwaarden op tafel gelegd. Dat moet volgens hen milieuvriendelijke vormen van energie bevatten. Het is twijfelachtig of Trump hen daarin volgt. Hij geldt als een beschermer van de kolenindustrie.

bron: Belga