Koningin Elisabethwedstrijd viool maandag van start - Huang enige Belgische deelnemer

door
Belga
Leestijd 2 min.

Maandag start in het Flagey-gebouw de eerste ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Van de 64 jonge violisten mogen er slechts 12 naar de finale van de prestigieuze muziekwedstrijd. Het concours eindigt op 25 mei. Er is één Belgische violiste die meedingt naar de prijzen, Sylvia Huang (25). Van de 172 kandidaten werden er 71 geselecteerd om mee te doen aan de eerste ronde. Door een aantal afzeggingen treden uiteindelijk 64 violisten in het strijdperk. De 45 vrouwen en 19 mannen, van 19 verschillende nationaliteiten zullen strijden voor een plaats in de halve finale.

De meeste violisten komen uit Zuid-Korea (16), daarna volgt Japan (12) en de Verenigde Staten (11). Sylvia Huang is de enige Belgische deelnemer. De 25-jarige Huang, afkomstig uit Montigny-le-Tilleul, is eerste violiste bij het Koninklijk Concertgebouworkest van Amsterdam. Om geselecteerd te worden moesten de kandidaten tussen 18 en 30 jaar oud zijn en stukken van onder meer Bach, Paganini en een werk naar keuze met pianobegeleiding insturen.

Voor de halve finale zullen slechts 24 muzikanten na die eerste ronde doorstromen. Die vindt plaats van maandag 6 tot zaterdag 11 mei. De twaalf deelnemers die uiteindelijk doorgaan naar de finale zullen het van 20 tot 25 mei in Bozar tegen mekaar opnemen. Voor de finale worden de kandidaten gedurende een week afgezonderd in de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Daar moeten ze het nog onbekende en onuitgegeven finalestuk instuderen en mogen ze geen contact met de buitenwereld hebben.

Het finalewerk is dit jaar van de hand van de Finse componist Kimmo Hakola. Dat moeten de finalisten opvoeren met het Belgian National Orchestra, geleid door Hugh Wolff. De naam van dat verplichte werk wordt net voor de start van de finale bekendgemaakt. De winnaar krijgt een geldprijs en een zeldzame Huggins-viool van Stradivarius uit 1708, die hij of zij vier jaar lang mag bespelen.

De internationale muziekwedstrijd werd in 1937 opgericht door de Belgische Koningin Elisabeth. De competitie staat om beurt in het teken van viool, piano en zang, en sinds vorig jaar ook cello. De vorige viooleditie vond plaats in 2015.

bron: Belga