Verkiezingen Spanje – Sociaaldemocraat Sánchez eist “overwinning van de toekomst” op

De Spaanse minister-president Pedro Sánchez heeft zondagavond de overwinning gevierd van zijn sociaaldemocratische partij PSOE bij de parlementsverkiezingen in Spanje. “De toekomst heeft gewonnen, het verleden verloren”, zei Sánchez zondagnacht op een podium voor het hoofdkwartier van de partij in Madrid, waar hij luid werd toegejuicht. De Spanjaard heeft Europa en de wereld met het verkiezingsresultaat een “duidelijke boodschap gegeven, dat het mogelijk is om de reactionairen, het autoritarisme en de achteruitgang te overwinnen”, zei Sánchez, een toespeling makend op de onverwacht slechte resultaten van de rechtse partijen.
De premier bedankte de ruim 7,3 miljoen Spanjaarden die op de PSOE hebben gestemd. De partij behaalt zo de eerste overwinning bij de parlementsverkiezingen in elf jaar.
Na telling van ruim 99 procent van de stemmen heeft de PSOE met 28,7 procent een duidelijke voorsprong op de andere partijen. De absolute meerderheid haalden ze niet. Sánchez staat dus voor uiterst moeilijke en vermoedelijk lange coalitiegesprekken met verschillende linkse en regionale partijen.

bron: Belga