Amerikaanse rechtbank veroordeelt Russische vrouw na spionagebeschuldigingen

Een Amerikaanse rechtbank heeft de Russische Maria Boetina veroordeeld tot achttien maanden cel. De wapenrechtenactiviste had toegegeven conservatieve politieke kringen in de VS te proberen infiltreren en er de Russische belangen te promoten, voor en na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Volgens Amerikaanse media die aanwezig waren in de districtsrechtbank in Washington, zitten de negen maanden die ze al uitzat, vervat in de veroordeling. Eens ze haar straf heeft uitgezeten, zal ze naar Rusland worden uitgewezen.

Volgens haar verdediging handelde ze op eigen houtje en was ze geen spion in opdracht van Rusland. Ze gaf toe dat ze haar niet als een buitenlandse agente had laten registeren, omdat ze de wet niet kende, maar zei dat ze geen spion was. Ze zei dat ze enkel een particulier was die betere betrekkingen wou tussen beide landen.

De 30-jarige Boetina verontschuldigde zich voor de rechtbank. Ze zei dat ze beschaamd was voor haar daden.

Rechter Tanya Chutkan zei dat ze de Russische vrouw in de Verenigde Staten individuen probeerde te identificeren, die invloedrijk konden zijn. Daarna zou ze de informatie naar functionarissen in Rusland hebben gestuurd, zoals Aleksandr Torsjin, vicegouverneur bij de Russische nationale bank. De vrouw smeedde banden met de vuurwapenlobby NRA in de VS.

De verdediging pleitte dat ze een ijverige buitenlandse student was die interesse had in het Amerikaanse politieke systeem, en vroeg om de vrouw uit te wijzen eens ze haar celstraf heeft uitgezeten.

Het openbaar ministerie gaf toe dat ze niet een typische spion was en geen geheime informatie zocht.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken eiste haar vrijlating en zei dat ze onschuldig was aan ernstige misdaden.

Bron: Belga