Lazio-fans brengen hulde aan Mussolini, racistische leuzen tegen Kessié en Bakayoko

Lazio-fans brengen hulde aan Mussolini
Lazio-fans brengen hulde aan Mussolini

Een deel van de Lazio Roma-supporters heeft gisteravond een wrange nasmaak gegeven aan hun plaatsing voor de bekerfinale tegen koste van AC Milan. Voor het duel werd op een groot spandoek hulde gebracht aan de voormalige fascistische leider Benito Mussolini. Tijdens de partij richtte een deel van de Lazio-aanhang zijn pijlen op Milan-spelers Franck Kessié en Timoué Bakayoko, die racistisch bejegend werden. Lazio nam al snel afstand van het racistisch gedrag. De datum gisteren was 24 april, een dag voor Bevrijdingsdag in Italië. In 1945 werd op 25 april dictactor Benito Mussolini afgezet en opgeknoopt. Het was dan ook geen toeval dat de Romeinse harde kern – bekend om zijn fascistische sympathieën – net gisteren een groot spandoek ontrolde in de straten van Milaan met daarop “eer aan Benito Mussolini”. Diverse fans brachten nazigroeten en de politie moest 22 mensen arresteren, negentien Lazio-supporters en drie fans van het bevriende Inter.

Ook tijdens het duel ging het wangedrag voort. Timoué Bakayoko, door Chelsea uitgeleend aan Milan, werd het doelwit van gezangen als “deze banaan is voor Bakayoko”. De Fransman met Ivoriaanse roots had volgens een deel van de Lazio-fans een week eerder al de gemoederen verhit tijdens de 1-0 zege van Milan in de competitie tegen Lazio. Bakayoko toonde na de winst immers trots het shirt van Lazio-verdediger Francesco Acerbi, waarmee hij van truitje had gewisseld.

Lazio reageerde snel na de wedstrijd op de gebeurtenissen. “We nemen nadrukkelijk afstand van dit gedrag en deze acties”, aldus de Romeinen. “Dit stemt niet overeen met de waarden die onze club al 119 jaar hoog in het vaandel draagt.” De club sneerde ook wel naar bepaalde media “die al te vaak de hele Lazio-aanhang als schuldigen afschilderen”. “Het zijn slechts geïsoleerde gevallen”, besloot Lazio.

De racistische schandalen stapelen zich dit seizoen op in het Italiaans voetbal. Drie weken geleden werden Juventus-spelers Blaise Matuidi en Moise Kean racistisch bejegend op bezoek bij Cagliari. In december kreeg Inter een straf van twee matchen achter gesloten deuren nadat fans Napoli-verdediger Kalidou Koulibaly apengeluiden naar het hoofd hadden geslingerd.

Bron: Belga