Iran wil Iraans-Britse vrouw vrijlaten in ruil voor Iraanse die in Australische cel zit

Iran wil Iraans-Britse vrouw vrijlaten in ruil voor Iraanse die in Australische cel zit
Iran wil Iraans-Britse vrouw vrijlaten in ruil voor Iraanse die in Australische cel zit

Iran is bereid om de Iraans-Britse Nazanin Zaghari-Ratcliffe vrij te laten indien de Verenigde Staten hun beschuldigingen laten vallen jegens een Iraanse vrouw die in Australië wordt vastgehouden. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif gezegd. De 40-jarige Nazanin Zaghari-Ratcliffe werd op 3 april 2016 in het gezelschap van haar dochtertje opgepakt op de luchthaven van Teheran nadat ze een bezoek had gebracht aan familie. Ze werkte op dat moment voor de Thomson Reuters stichting, die verbonden is aan het persagentschap Reuters. In september van dat jaar werd ze veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf omdat ze in 2009 zou hebben deelgenomen aan manifestaties tegen het regime. Zaghari-Ratcliffe ontkent dat. De straf werd een jaar later bevestigd in beroep. Alle pogingen van Groot-Brittannië om de vrouw vrij te krijgen, leverden tot hiertoe niets op.
“We horen spreken van Nazanin Zaghari en haar kind en ik vind het erg voor hen, ik doe mijn best om hen te helpen. Maar niemand spreekt over die andere vrouw in Australië, die in de gevangenis beviel van een kind, dat nu opgroeit buiten de gevangenismuren terwijl de moeder nog steeds opgesloten zit”, verklaarde Javad Zarif in New York. “Ik leg dit voorstel nu openlijk op tafel – laten we ruilen”, besloot de minister.
De vrouw naar wie Zarif verwijst is de Iraanse Negar Ghodskani, die in 2017 in Australië werd opgepakt. De Amerikanen verdenken haar ervan digitale technologie te hebben willen stelen door zich voor te doen als een medewerkster van een Maleisisch bedrijf. De gegevens zouden bedoeld geweest zijn voor het Iraanse bedrijf Fanamoj.

Bron: Belga