Draait Instagram binnenkort niet meer om de likes?

Draait Instagram binnenkort niet meer om de likes?
Foto Unsplash

Instagram en andere sociale media zorgen voor heel wat druk. Is mijn selfie wel mooi genoeg? Past de foto op mijn grid? Loop ik een blauwtje als ik “maar” twintig likes krijg? Steeds meer zijn we ons bewust van de schadelijke gevolgen daarvan en het lijkt erop dat Instagram van plan is om actie te ondernemen.

Likes zijn niet goed voor je mentale gezondheid. Na het posten van een foto blijf je je Instagram checken om er zeker van te zijn dat je geen slecht figuur slaat. Sommige mensen verwijderen zelfs hun foto’s als ze niet snel genoeg “resultaat opleveren”. Het sociale mediaplatform zou nu werken aan een update waarbij alleen jijzelf je aantal likes kan zien – ze worden dus niet langer aan Jan en Alleman getoond. Dat is althans wat Jane Manchun Wong, een app-ontwikkelaar, beweert.

Likes verbergen

Wong houdt zich in haar vrije tijd graag bezig met het onderzoeken van wat er zich achter de schermen van populaire apps afspeelt. Volgens haar zou Instagram de functie op dit moment bij enkele uitverkorenen, waaronder Wong zelf, uittesten. In een verklaring aan The Verge beweert de woordvoerder van Instagram dat er op dit moment geen testen plaatsvinden, maar dat ze wel nadenken over een manier om de sociale druk in de toekomst te beperken. Wie weet behoort een toekomst zonder likes op Instagram dus tot de mogelijkheden.