Onderzoek geopend in Parijs na oproepen tot zelfmoord politieagenten

Onderzoek geopend in Parijs na oproepen tot zelfmoord politieagenten
Onderzoek geopend in Parijs na oproepen tot zelfmoord politieagenten

In Parijs is een onderzoek geopend naar aanleiding van slogans die gisteren op de betoging van de “gele hesjes” geroepen werden, zo is vandaag van het parket van de Franse hoofdstad vernomen. “Pleeg zelfmoord, pleeg zelfmoord”, zo werd gisteren tot de politie geroepen. Het onderzoek wegens “smaad aan dragers van openbaar gezag in vereniging” werd aan de territoriale veiligheid van Parijs toevertrouwd. Tijdens de optocht van de gele hesjes in Parijs riepen betogers meermaals “suicidez-vous, suicidez-vous” tot de ordetroepen, terwijl de Franse politie sinds begin dit jaar door een ongeziene golf van zelfmoorden wordt getroffen.

De slogan werd krachtig veroordeeld door de politieke wereld en de politievakbonden. “We bereiken het toppunt van haat. Deze woorden zijn ontoelaatbaar en onaanvaardbaar”, zei Frédéric Lagache, vakbondsafgevaardigde van Alliance. “Het is een belediging voor de overleden politieagenten, hun gezinnen en de hele instelling”, voegde hij eraan toe. De syndicalist riep op de verantwoordelijken te identificeren. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, sprak van “schande” op Twitter.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Bron: Belga