Weer massaprotest in Algerije tegen interim-president Bensalah

Weer massaprotest in Algerije tegen interim-president Bensalah

Voor de negende vrijdag op rij vinden er in Algerije massale protesten plaats tegen het bestuur. Demonstranten eisen het aftreden van de interim-president Abdelkader Bensalah en een grondige verandering van het huidige politieke systeem. Volgens ooggetuigen en lokale media kwamen vrijdag naar schatting tienduizenden mensen op straat in de hoofdstad Algiers en op andere plaatsen. De golf van protesten begon eind februari aanvankelijk tegen toenmalig president Abdelaziz Bouteflika. Maar ook na zijn ontslag en de aanstelling van de 77-jarige interim-president Abdelkader Bensalah, bleef het volk op straat komen.

De demonstranten zien in Bensalah, een metgezel van Bouteflika, hetzelfde als in de andere leiders en vertegenwoordigers van het oude regime. “De hele bende moet van begin tot het eind uitgeroeid worden”, zei een betoger vrijdag. Een nieuwe president wordt op 4 juli gekozen.

Het Noord-Afrikaanse land wordt geregeerd door een netwerk van politici, militairen en zakelijke vertegenwoordigers, en veel Algerijnen willen de corruptie aanklagen door te betogen. Algerije staat op de 105de plaats in de corruptie-index van Transparency International met in totaal 180 landen.

bron: Belga