Drie bekende bergbeklimmers vermoedelijk omgekomen door lawine in Canadese Banff

Drie bekende bergbeklimmers zijn waarschijnlijk omgekomen door een lawine in het Canadese nationaal park Banff. Hun sponsor, kledingmerk The North Face, liet donderdag weten dat Oostenrijkers David Lama (28), Hansjörg Auer (35) en Amerikaan Jess Roskelley (36) sinds woensdag vermist zijn. Er wordt van uitgegaan dat ze dinsdag bedolven zijn door een lawine. Ook de autoriteiten gaan er volgens een mededeling van uit dat de drie mannen omgekomen zijn. Nieuwe reddingspogingen zijn momenteel onmogelijk vanwege de lastige weersomstandigheden en verhoogd lawinegevaar.
Volgens de autoriteiten wilden Lama, Auer en Roskelley de berg Howse Peak (3.295 meter) in Banff via een moeilijke route aan de oostzijde beklimmen. Nadat de sportklimmers vermist gemeld waren, doorzochten de reddingsdiensten de omgeving vanuit de lucht en stelden ze sporen vast van verschillende lawines. Tussen losse stenen werd ook uitrusting van bergbeklimmers gezien.
Lama’s manager Florian Klingler bevestigde noch ontkende donderdagnamiddag de eerste mediaberichten over een mogelijke lawineongeluk. Hij had wel gehoord van kennissen van Lama die ongerust waren, meldde het Oostenrijkse nieuwsagentschap APA.

Bron: Belga