Democraten willen met dagvaarding toegang krijgen tot volledige rapport

door
Belga
Leestijd 2 min.

De juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden heeft een dagvaarding uitgeschreven om het volledige rapport van speciaal aanklager Robert Mueller in handen te krijgen. Ze willen dat het ministerie van Justitie tegen 1 mei de niet-geredigeerde versie vrijgeeft. Ook al het materiaal dat aan de basis ligt van het rapport moet worden vrijgegeven, zegt commissievoorzitter Jerry Nadler, een vooraanstaand lid van de Democratische Partij.

Het rapport over mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 werd donderdag openbaar gemaakt, maar enkel in een herziene versie. Verschillende passages werden met zwart doorstreept. Volgens het ministerie van Justitie was dat nodig om informatie voor een 'grand jury', informatie over het verzamelen van inlichtingen en ander gevoelig materiaal te beschermen.

Nadler benadrukt dat hij bereid is een "redelijke schikking" met Justitie te treffen over de manier waarop toegang tot het document kan worden verkregen. Maar een situatie waarbij congresleden in het ongewisse worden gelaten, is volgens hem onaanvaardbaar.

"Het komt nu aan het Congres toe om de volledige reikwijdte van het aangevoerde wangedrag te bepalen en om te beslissen over de volgende stappen", zegt Nadler.

In het 448 pagina's tellende rapport waar hij 22 maanden aan werkte, bevestigt Mueller het bestaan van "vele banden" tussen Rusland en campagneleden van Donald Trump. Maar tegelijkertijd wordt gesteld dat er geen bewijzen zijn van inmenging. Er wordt in het rapport ook melding gemaakt van tien "episodes" van mogelijke belemmering van het onderzoek door president Donald Trump, al trekt Mueller zelf geen conclusie.

Sinds het onderzoek is afgerond, voeren de Democraten, die in de meerderheid zijn in het Huis van Afgevaardigden, strijd met minister van Justitie William Barr over de vraag in welke mate de Congresleden toegang hebben tot het onderzoek.

bron: Belga