Vrouw levend verbrand nadat ze klacht indient tegen handtastelijke leraar

AFP / Sazzad Hossain

Een 19-jarige vrouw uit Bangladesh is overleden nadat ze levend verbrand werd. De vrouw had aangifte gedaan wegens grensoverschrijdend gedrag van haar leraar. De daders eisten de vrijlating van de leraar, maar toen ze weigerde om haar klacht in te trekken, bekocht ze dat met haar leven.

Nusrat Jahan Rafi studeerde aan een madrassa, een Islamitische school, in Feni. Op 27 maart werd ze bij haar leraar geroepen, die haar herhaaldelijk betastte. Nusrat ging dezelfde dag nog naar de politie en diende een klacht tegen hem in. De man in kwestie werd vervolgens opgepakt.

Naar dak van school gelokt

Twee mannelijke studenten en een aantal lokale politici eisten de vrijlating van de leraar. Meer en meer mensen legden de schuld bij Nusrat, en haar familie begon zich zorgen te maken over haar veiligheid. Op 6 april ging Nusrat, vergezeld van haar broer, naar school voor haar eindexamen. “Ik werd tegengehouden aan de ingang van haar school. Als dit niet gebeurd was, zou mijn zus niets overkomen geweest zijn”, legt haar broer uit aan BBC News.

Een vrouwelijke medestudent maakte Nusrat wijs dat een van haar vriendinnen in elkaar werd geslagen op het dak van de school. Toen ze ging kijken, stonden er plots vijf mensen in boerka’s, wellicht mannen, voor haar neus. Ze eisten dat ze de klacht tegen de leraar introk. Toen ze weigerde, werd ze overgoten met benzine en in brand gestoken.

Vechten tot laatste adem

Nusrat werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar dokters vaststelden dat ze zware brandwonden had op 80% van haar lichaam. Hoewel ze enorm afzag van de pijn, sprak ze nog een boodschap in op de telefoon van haar broer. “De leraar betastte me. Ik zal dit aanvechten tot ik mijn laatste adem uitblaas”, klonk het.

Gerechtigheid

Op 10 april bezweek Nusrat aan haar verwondingen. Duizenden mensen woonden de begrafenis van de vrouw bij. Intussen werden vijftien mensen opgepakt, onder wie zeven mensen die verdacht worden van moord. De leraar blijft intussen in de cel.

De eerste minister van Bangladesh, Sheikh Hasina, kondigde aan dat elke persoon die erbij betrokken was, berecht zal worden. “Geen enkele verdachte zal hiermee wegkomen”, klonk het.