Vijf weekendtips om de paasvakantie goed af te sluiten

Heb je nog geen plannen voor dit weekend? Met deze weekendtips zal je je niet vervelen!
door
Janne
Leestijd 1 min.

HOPLA!

nog t.e.m. 21/4

Circusfestival HOPLA! heeft deze paasvakantie zijn tenten opgeslagen op Brussels grondgebied. Afgelopen week deed het festival elke dag een andere wijk aan, dit weekend is het de beurt aan het hart van de stad. Het centrum van Brussel wordt twee dagen lang overgenomen door het betere circusgeweld: in zalen en tenten, maar ook zomaar op de Vismarkt. Er zijn grappige voorstellingen voor het hele gezin, maar ook intiemere performances en zelfs een muzikaal jongleerconcert. Bovendien mogen de kleinsten ook zelf de handen uit de mouwen steken: binnen de kortste keren maken ze indruk met hun eigen circustoeren.

Foto L. Mazalrey

Wonder Women: Sterke vrouwen in de mode

nog t.e.m. 15/9

Met Wonder Women toont het Hasseltse Modemuseum voor het eerst een tentoonstelling met uitsluitend vrouwelijke modemakers. Nochtans drukten vrouwen een belangrijke stempel op de mode van deze en de vorige eeuw: Coco Chanel maakte van comfort een prioriteit, Vivienne Westwood (foto) stond aan de wieg van de punkbeweging en Diane Von Fürstenberg lanceerde de wikkeljurk, om maar enkele voorbeelden te geven. Het Modemuseum laat een licht schijnen op deze modevrouwen, hun werkwijzen en drijfveren en vraagt zich af hoe de mode er vandaag zou uitzien zonder vrouwelijke ontwerpers.

AFP / B. Stansall

Pasen in Bokrijk

21/4 - 22/4

In het Openluchtmuseum van Bokrijk vier je dit weekend Pasen zoals dat honderd jaar geleden gebeurde. De Bokrijkacteurs nemen je mee naar het verleden: de pastoor geeft zijn paaspreek, de champetter heeft ook nog wat mee te delen en de meester verwelkomt je in het schooltje. En uiteraard vallen er ook eitjes te rapen... Daarnaast kan je je wagen aan een potje mastklimmen of eierenrollen, de lammetjes in de boerderij bezoeken en eieren kleuren op grootmoeders wijze. Pure paasnostalgie!

Orestes in Mosul

nog t.e.m. 7/5

De Oresteia is de oudste klassieke trilogie, en een van de grootste tragedies van de mensheid. Ze geldt bovendien ook als stichtingsmythe voor de Europese beschaving: het moment waarop het principe van bloedwraak vervangen wordt door rechtspraak en verzoening. Milo Rau brengt de tragedie in NTGent met een gemengd ensemble van Europese en Irakese auteurs. Orestes in Mosul werd gerepeteerd in West-Europa maar ook in Mosul, waar IS in 2014 het jihadi-kalifaat uitriep. Een klassiek stuk, maar wel een met actuele vragen: wat kan de Oresteia vandaag nog betekenen?

Foto Stefan Blaeske

Listen!

nog t.e.m. 21/4

Listen! brengt nationaal en internationaal talent naar Brussel voor een groot feest vol electronica en dancemuziek. De diversiteit van het genre wordt gevierd met dj-sets, concerten, showcases, workshops en een vinyl- en synthbeurs, verspreid over de hele hoofdstad. Onder andere op de line-up: Lefto, Kamaal Williams, Cleveland en Chackleton. Flagey, De Hortagalerij, de VK, LaVallée… Geen enkele plek in Brussel is veilig voor het elektronische geweld.