Lydia Peeters vraagt Bourgeois om Weyts tot de orde te roepen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Financiën Lydia Peeters (Open Vld) wil dat minister-president Geert Bourgeois (N-VA) minister Ben Weyts (N-VA) tot de orde roept. Weyts maakte donderdag in Het Belang Van Limburg een advies van de Inspectie van Financiën publiek en dat mag niet, zegt Peeters. Eind vorig jaar zou de Raad van State in Nederland normaal gezien uitspraak doen over de procedure tegen de sneltram Hasselt-Maastricht, schrijft de krant. Een half jaar later is er nog altijd geen arrest in de zaak. CD&V en Open Vld hadden gehoopt dat de aanbesteding nog voor de verkiezingen van 26 mei in gang zou worden gezet. Het is Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) die de aanbestedingsprocedure via een beslissing van de regering moet starten. Alle voorbereidingen daarvoor zijn gebeurd, maar zo lang er geen uitspraak is in Nederland, staat het hele tramproject op pauze. En met de nieuwe deadline is de kans klein dat het deze Vlaamse regering nog is die de knoop zal doorhakken.

Volgens Weyts is het onmogelijk een aanbesteding te starten zonder goedkeuring aan Nederlandse kant. "We hebben dit dossier voorgelegd aan de Inspectie Financiën en die was zeer formeel: de Vlaamse regering heeft eerst uitsluitsel nodig van de Nederlandse Raad van State voor de selectieleidraad op de agenda van de regering kan komen."

Lydia Peeters, Vlaams minister en Limburgse, wijst erop dat adviezen van de Inspectie Financiën (IF) vertrouwelijk zijn. "Als voogdijminister en gezien de afspraak in de Vlaamse regering dat adviezen van IF niet op straat worden gegooid, vind ik het niet kunnen wat mijn collega-minister vandaag doet. Dit is geen manier van werken. Ik stel voor dat de minister-president hem tot de orde roept", zegt ze.

"Daarnaast interpreteert Ben Weyts het advies ook verkeerdelijk als negatief. Het is verwoord als een aanbeveling om uit te klaren en in te schatten, maar het is niet geschreven als een blokkering. Tot slot is minister Weyts ook niet correct door te stellen dat hij niet anders kan dan dit te volgen."

Peeters vermoedt een invloed van de nakende verkiezingen op de communicatie van haar collega. "Het zijn inderdaad bijna verkiezingen, maar het minste wat men kan doen is de kalmte bewaren en verder werken. Niemand is gebaat bij een Vlaamse regering die stilstaat."

bron: Belga