Minstens 174 doden en 758 gewonden door offensief van Haftar op Tripoli

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ten minste 174 mensen zijn gedood en 758 anderen gewond geraakt sinds het Libische Nationale Leger (NLA) onder leiding van Khalifa Haftar op 4 april een offensief startte om de Libische hoofdstad Tripoli te veroveren. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag. De woordvoerder van de WHO, Tarik Jasarevic, verduidelijkte in Genève dat minstens 14 burgers in de gevechten zijn omgekomen en 36 gewond zijn geraakt. De organisatie gaf aan dat nieuwe teams met chirurgen onderweg zijn om de ziekenhuizen bij te staan waar de vele gewonden verzorgd worden.

Door de gevechten zijn al meer dan 18.000 mensen hun huis ontvlucht, zegt het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties (OCHA).

Het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) liet maandag weten dat het medische hulpmiddelen geleverd had aan het ministerie van Volksgezondheid om de slachtoffers te helpen in de zwaarst getroffen gebieden, Ain Zara en Qasr bin Ghashir, ten zuiden van de hoofdstad. "Zolang de situatie ter plaatse verslechtert en het aantal slachtoffers stijgt, blijft de nood aan hulpvoorzieningen hoog", voegde UNHCR eraan toe.

Sinds 4 april staan de troepen van de internationaal erkende Regering van Nationaal Akkoord (GNA) tegenover het Libische Nationale Leger, onder leiding van de zelfbenoemde bevelhebber Haftar. Naast de gevechten op de grond, in de zuidelijke wijken van Tripoli, voeren beide kampen dagelijks luchtaanvallen uit, en beschuldigen elkaar ervan burgerslachtoffers te maken.

Bron: Belga