Klimaatactiviste Greta Thunberg op bezoek bij paus Franciscus

Klimaatactiviste Greta Thunberg op bezoek bij paus Franciscus
Klimaatactiviste Greta Thunberg op bezoek bij paus Franciscus

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg en paus Franciscus hebben elkaar vandaag ontmoet op het Sint Pietersplein in Rome. De 16-jarige activiste had tijdens de korte ontmoeting tijdens de algemene audiëntie voor een geselecteerd publiek een pamflet bij met een oproep voor een klimaatstaking (“Join the Climate Strike”), zoals op beelden is te zien. De twee schudden elkaars hand, maar wat ze zeiden was aanvankelijk onduidelijk. “De Heilige Vader bedankte en moedigde Greta Thunberg aan voor haar inzet voor de milieubescherming”, zei Vaticaan-woordvoerder Alessandro Gisotti. Beiden schudden elkaar de hand en de 16-jarige Zweedse bedankte ook de paus “voor zijn inspanningen ter verdediging van de planeet”.

“Hij was heel vriendelijk, hij lachte de hele tijd”, zei Thunberg over de leider van de 1,3 miljard katholieken wereldwijd aan de Zweedse krant Dagens Nyheter. “Ik bedankte hem voor zijn strijd voor het klimaat. En hij antwoordde: Ga door, Greta. Gewoon doorgaan!”

De 16-jarige campagnevoerster, bekend van de spijbelprotesten voor het klimaat in heel Europa, was samen met haar vader Svante Thunberg een van de geselecteerde gasten van de paus tijdens zijn wekelijkse audiëntie met het publiek. Een paraplu beschermde haar tegen de zon. De jonge Zweedse deelt met de paus een hartstocht, met name de klimaatbescherming dat hij neerschreef in zijn encycliek “Laudato si”.

Thunberg was vandaag met de trein in de Italiaanse hoofdstad gearriveerd. De jonge Zweedse wordt op Witte Donderdag nog ontvangen door Italiaanse politici en zal op Goede Vrijdag deelnemen aan een demonstratie voor milieubescherming, die wordt georganiseerd door Italiaanse scholieren die haar voorbeeld volgen.

Bron: Belga