Israëlische president duidt Netanyahu aan als formateur

Israëlische president duidt Netanyahu aan als formateur
Israëlische president duidt Netanyahu aan als formateur

De Israëlische president Reuven Rivlin heeft Benjamin Netanyahu aangeduid om een nieuwe regering te vormen. In consultaties met Rivlin bevalen 65 van de 120 nieuwgekozen parlementsleden de huidige premier aan als volgende eerste minister. Netanyahu heeft nu zes weken de tijd om zijn taak tot een goed einde te brengen. Als hij daarin slaagt, zou hij aan een vijfde termijn als regeringsleider beginnen en David Ben-Gurion voorbijsteken als langst regerende premier ooit in Israël.

De Likoed-partij van Netanyahu won bij de verkiezingen van vorige week 35 van de 120 parlementszetels, evenveel als de centrumcoalitie Blauw-Wit van Benny Gantz. Het rechtse blok rond Likoed heeft echter 10 zetels meer dan het centrumlinkse blok rond Gantz, waardoor Netanyahu het laken naar zich toe kon trekken.

De grootste uitdaging voor Netanyahu wordt wellicht dat het seculiere Jisrael Beeténoe, de partij van Avigdor Lieberman, aandringt op wetgeving die ultra-orthodoxe joden verplicht legerdienst te doen. Jisrael Beeténoe heeft vijf zetels in het parlement, net genoeg om Netanyahu te verhinderen een coalitie te vormen zonder de partij. De andere coalitiepartners zijn tegen zo’n wet.

Bron: Belga