Familie Pinault ziet af van belastingaftrek voor gift aan Notre-Dame

door
Belga
Leestijd 1 min.

De familie Pinault, die aan het hoofd van een van de grootste vermogens van Frankrijk staat, heeft vandaag bekendgemaakt dat ze afziet van de belastingaftrek waarop ze recht heeft voor de gift van 100 miljoen euro voor de heropbouw van de afgebrande Notre-Damekathedraal van Parijs. "De schenking voor Notre-Dame van Parijs zal voor geen enkele belastingaftrek dienen. Voor de familie Pinault is het uitgesloten dat de Franse belastingbetalers deze last zouden moeten dragen", deelde François-Henri Pinault mee, de voorzitter van de familiale holding en de luxegroep Kering, die onder meer de merken Gucci en Yves Saint Laurent bezit.

De familie van industriëlen had maandagavond aangekondigd dat ze via haar investeringsmaatschappij Artemis 100 miljoen euro zou deblokkeren voor de wederopbouw van de kathedraal. "Deze tragedie treft alle Fransen en bovenal al wie aan spirituele waarden gehecht is. Tegenover zo'n drama wenst elkeen deze parel van ons erfgoed zo vlug mogelijk weer tot leven te brengen", had François-Henri Pinault (82) benadrukt.

Sinds 2003 kunnen bedrijven die in cultuur investeren, 60 procent van hun uitgaven voor mecenaat van hun belastbaar inkomen aftrekken in Frankrijk. De jongste uren begonnen politieke verantwoordelijken en leiders van verenigingen zich te roeren tegen de kosten voor de belastingbetaler van deze belastingaftrek, en tegen de "communicatieoperatie" van de grote fortuinen.

De grootste drie fortuinen van Frankrijk schonken alles bij elkaar een half miljard euro voor de heropbouw van de iconische kathedraal, die maandagavond door brand geteisterd werd.

Bron: Belga