Duizendtal wetenschappers verzet zich tegen Europees militair onderzoeksprogramma

door
Belga
Leestijd 2 min.

Al meer dan 1.000 wetenschappers, onderzoekers en academici uit 25 Europese landen verzetten zich tegen het Europees Defensiefonds van 13 miljard euro voor militair onderzoek. Het Europees Parlement stemt morgen over dat onderzoeksprogramma, meldt Vredesactie vandaag. De vredesorganisatie maakt deel uit van de campagne. Al 1.035 wetenschappers, onderzoekers en academici tekenden de oproep aan de Europese Unie om geen militaire onderzoeksprogramma's te financieren. "De EU moet blijven investeren in civiele onderzoeksgebieden die de Europeanen en de rest van de wereld ten goede komen, door te helpen gezondheids- en milieuproblemen op te lossen en bij te dragen aan stabiliteit en gelijkheid in de samenleving", staat op de website van de campagne 'Researchers for Peace'

Volgens de campagne zullen Europese fondsen voor militair onderzoek niet alleen middelen onttrekken aan meer vreedzame onderzoeksgebieden, maar kunnen die ook "wapenwedlopen aanwakkeren, wat de veiligheid in Europa en elders ondermijnt". De EU moet innovatief onderzoek financieren om de grondoorzaken van conflicten aan te pakken, of om bij te dragen tot de vreedzame oplossing van conflicten, klinkt het.

'Researchers for Peace' wijzen erop dat Europese wapens momenteel worden ingezet in de oorlog in Jemen door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. De Verenigde Naties bestempelen de situatie in het land als een van de ergste humanitaire catastrofes van het moment.

"Het is schaamteloos dat op een moment dat Europa medeplichtig is aan het bevoorraden van één van de ergste conflicten ter wereld, er miljarden euro worden voorzien voor de wapenindustrie met het doel de wereldwijde competitiviteit van die sector te vergroten", zegt Bram Vranken van Vredesactie.

Volgens de wetenschappers geeft de EU ook prioriteit aan controversieel onderzoek zoals de ontwikkeling van robotwapensystemen. "Niet alleen zal dit een globale wedloop in zulke technologieën verergeren, maar kan dit ook leiden tot een toename in de wapenexport naar repressieve regimes en conflicten aanwakkeren. Nu al maken Europees vervaardigde wapens schendingen van het internationaal humanitair recht en mensenrechten mogelijk in een aantal conflictgebieden", aldus nog 'Researchers for Peace'.

bron: Belga