Christelijke wortels zetten MR onder stroom na brand Notre-Dame

door
Belga
Leestijd 2 min.

De brand in de Notre-Dame heeft ook bij de MR een vuurtje aangewakkerd. Een boodschap op Twitter van de liberale campagnewoordvoerder Georges-Louis Bouchez weekte een forse reactie los van de Luikse schepen Christine Defraigne. "De legitieme emotie die de brand in de Notre-Dame de Paris heeft losgeweekt herinnert aan het gewicht en het belang van het christendom in onze cultuur en geschiedenis. Geheugensteun voor diegenen die zijn sterke wortels niet willen erkennen, zoals toen de preambule bij de Europese Grondwet werd verworpen", tweette Bouchez.

Over de christelijke roots van Europa ontstond in 2004 een breed debat. Binnen Europa vond toen een discussie plaats over een ontwerp van Grondwet - die de eindmeet niet haalde. Er gingen stemmen op om er een verwijzing naar god of op zijn minst naar de christelijke wortels van het continent in op te nemen.

Het waren landen als Polen, Italië, Portugal en Tsjechië die daarin het voortouw namen, met de steun van verschillende religieuze instanties, zoals de Heilige Stoel en de protestantse kerk. Bij de tegenstanders van de referentie hoorden onder meer België, met premier Guy Verhofstadt, en het Frankrijk van president Jacques Chirac.

Voormalig Senaatsvoorzitster Defraigne, een van de prominente figuren van de laïcistische vleugel binnen de MR, kon de tweet van haar partijgenoot maar weinig smaken. "Beste vriend, wat me zorgen baart, is het amalgaam tussen de ramp met de Notre-Dame en het debat over artikel 52 van de Europese Grondwet en te doen geloven dat het een puur cultureel debat was", aldus Defraigne, die nog eens in de verf zette hoezeer haar partij gehecht is aan de scheiding tussen kerk en staat.

Wat is nu het officiële standpunt van de MR over de "christelijke roots" of het "christelijke erfgoed"? Als je de directeur van de studiedienst, Corentin de Salle, erop naleest, blijkt er geen te zijn. De filosoof relativeert ook de polemiek. Bouchez wilde vooral het belang onder de aandacht brengen dat de bevolking hecht aan het culturele erfgoed van het christendom, of ze nu gelovig is of niet, meent de Salle. Hij merkt ook op dat een van de grote personaliteiten van het Belgisch liberalisme, Omer Vanaudenhove, begin jaren zestig de partij heeft opengesteld voor christenen bij de oprichting van de PVV.

bron: Belga