Afbraak van WTC-torens in Brussel gestart voor komst van Vlaamse ambtenaren

Afbraak van WTC-torens in Brussel gestart voor komst van Vlaamse ambtenaren

De afbraak van de WTC 1 en 2 torens in Brussel zijn van start gegaan. In 2023 moet het project “ZIN” er opgetrokken zijn en zal er plaats zijn voor onder meer 3.900 Vlaamse ambtenaren in het “Kantoor 2023”. In de afgelopen legislatuur lag de focus van bevoegd Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) specifiek op Brussel en de Vlaamse verankering. Het Laatste Nieuws schrijft vandaag dat de afbraakwerken van de WTC-torens begonnen zijn. Het is de eerste fase van het project ZIN van vastgoedinvesteerder Befimmo, dat hiervoor samenwerkt met architectenbureaus Jaspers-Eyers Architects, 51N4E en l’AUC. Naast kantoren is er ook plaats voor appartementen, een hotel, een fitnessruimte, horecazaken en een dakterras.

Voor het project van 110.000 vierkante meter wordt een nieuw gebouw opgetrokken waarbij de kernen van de twee WTC-torens worden samengevoegd. Het gaat om de grootste transactie op de Brusselse kantorenmarkt in de laatste 10 jaar.

“Toen we de lat op een circulair en energieneutraal gebouw wilden leggen, zei men me dat dit onmogelijk en onbetaalbaar was”, zegt Homans. “Wel, dit project is niet alleen het goedkoopste van de drie indieners, maar het is zelfs een besparing van 4 miljoen euro per jaar ten opzichte van de huidige huisvesting in verouderde gebouwen.”

Voor de constructie van het gebouw wordt 95 procent van de materialen hergebruikt. De ondergrondse verdiepingen en circulatiekernen van WTC I en II blijven behouden. Daarvan wordt 32 procent van de materialen gerecycleerd.

bron: Belga