“Zwakke plekken” vastgesteld in gewelf

Zwakke plekken vastgesteld in gewelf
Zwakke plekken vastgesteld in gewelf

Er zijn “zwakke plekken” vastgesteld in de structuur van de Notre-Dame, vooral in het gewelf. Dat heeft de Franse staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken Laurent Nuñez vandaag bekendgemaakt in een mededeling. Over het algemeen is de structuur intact gebleven na de verwoestende brand, maar er zijn “zwakke plekken” vastgesteld in het gebouw, vooral in het gewelf, aldus Nuñez. “Het vuur is gestopt, de belangrijkste bezorgdheid is ervoor te zorgen dat het gebouw niet gaat scheuren”. De topgevel van de noordelijke dwarsbeuk moet gestabiliseerd worden en vijf aangrenzende gebouwen worden daardoor voor 48 uur ontruimd.

Op het einde van de voormiddag nam de staatssecretaris deel aan een ministerraad waarover overlegd werd over een plan voor de heropbouw van de Notre-Dame. Daarbij zijn vooral voorstellen voor de heropbouw van het bovenste deel van de kathedraal besproken, die aan de president voorgelegd zullen worden.

“Er is geen beslissing genomen. We hebben een stand van zaken van de situatie gemaakt”, vertelde een aanwezige anoniem aan AFP. Iemand anders sprak over een “voorbereidende” vergadering.

De minister van Cultuur Franck Riester liet nog weten dat een groot deel van de kunstschatten van de kathedraal vandaag in morgen in veiligheid worden gebracht in het Louvre. De belangrijkste stukken, de doornenkroon en de tuniek van Saint-Louis, werden gisteravond al opgeborgen in een koffer in het stadhuis.

bron: Belga