Werelduurrecord Victor Campenaerts - Campenaerts veegt werelduurrecord van de tabellen: "Puzzelstukjes vielen in elkaar"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Victor Campenaerts schreef dinsdag in de Velodromo Bicentenario in het Mexicaanse Aguascalientes wielergeschiedenis door met een afstand van 55,089 kilometer het werelduurrecord van Bradley Wiggins (54,526 km) van de tabellen te rijden en als eerste renner ooit de magische kaap van 55 kilometer per uur te ronden. "Het geeft enorm veel voldoening om die maandenlange voorbereiding beloond te zien. Vandaag vielen alle puzzelstukjes in elkaar", vertelde Campenaerts in een mededeling van Lotto Soudal. "Het volledige Lotto Soudal-team steunde me in deze onderneming, wat natuurlijk voor de nodige druk zorgde. Maar dat motiveerde me enkel nog meer om er iets moois van te maken. Voor aanvang van de poging was het plan om effectief het werelduurrecord te verbreken. Dat was ook een realistische doelstelling. Ik ging misschien iets te optimistisch van start, maar daarna nam ik even wat gas terug en zocht ik naar een nieuw tempo dat ik zou kunnen volhouden. Aan het eind kreeg ik het wel nog erg lastig. Ik reed iets minder perfecte lijnen in vergelijking met die tijdens de beginfase. Tijdens de laatste vijf minuten - die ik puur op karakter heb afgewerkt - legde ik heel wat onnodige meters af."

Campenaerts deelde zijn race tegen de klok uitstekend in. "Reeds na 10 à 15 minuten voelde ik dat het mogelijk zou zijn om het record te breken. Op het einde werd het nog spannend om de magische grens van 55 kilometer te halen. Tussen vijftien en tien minuten voor het einde beleefde ik even een moeilijk moment, maar door de adrenaline die door je lijf giert, kan je nog net dat tikkeltje extra. Je weet bovendien wat er op het spel staat en dat maakt het net iets makkelijker. Een feestje? Een pintje zal er zeker worden gedronken, maar ik blijf nog steeds professioneel!"

bron: Belga