Waals bedrijf gevorderd om steunbalken te leveren aan Notre-Dame

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het houtbedrijf Artbois, gespecialiseerd in specifieke constructies van gelamineerd hout, kreeg vandaag een dringend telefoontje. De onderneming uit het Waalse Etalle werd vanuit Parijs gebeld om zonder oponthoud tien steunbalken te leveren voor de muren van de kathedraal van Notre-Dame. Artbois was in het verleden al betrokken bij renovatieprojecten van historische monumenten, maar "werken in een dergelijke noodsituatie, dat is ongehoord!", zegt de eigenaar van Artbois, Patrick Vanhorenbeeck, die het Waalse bedrijf 28 jaar geleden oprichtte.

De bestelling vraagt tien steunbalken van 20 meter bij 1,20 meter. Om te voorkomen dat de situatie verergert zullen de balken gebruikt worden om de overgebleven structuur te ondersteunen.

"Gezien de korte vertraging zijn we gedwongen om lopende bestellingen links te laten liggen", voegt Vanhorenbeeck eraan toe. Een tiental werknemers staat in om de vrachtwagens van het bedrijf in te laden. Het uitzonderlijke konvooi vertrekt zo snel mogelijk naar Parijs, met een verwachte aankomst rond 04.00 of 05.00 uur morgen.

Ter plaatse worden momenteel kranen opgesteld om de massieve steunbalken te plaatsen. Er zijn ook contacten aan de gang met de lokale politie om het konvooi snel en zonder verdere vertraging naar de bestemming te begeleiden. "Het betreft hier een van de mooiste structuren ter wereld. Er moet alles aan gedaan worden om te beschermen wat er nog overblijft", besluit Vanhorenbeeck.

bron: Belga