Speurders gaan uit van ongeval

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Parijse speurders gaan, na de brand in de Notre-Damekathedraal, ervan uit dat een ongeval die brand veroorzaakte. "Niets wijst in de richting van een opzettelijke daad", aldus procureur Rémy Heitz vanmiddag tijdens een persconferentie. Sinds de brand gisteravond uitbrak, werd al vermoed dat de oorzaak ligt bij de werken die momenteel bezig zijn aan het dak. Sinds deze voormiddag 10 uur is de brand helemaal geblust. "Er waren vijf bedrijven bezig op de site", aldus Heitz. "Vanaf vandaag beginnen we de werknemers die daar aan de slag waren, te verhoren. Het gaat om een vijftiental mensen die ter plaatse waren." Een vijftigtal speurders zitten op het onderzoek. In de nacht werden al getuigenissen gehoord van arbeiders die ter plaatse waren.

Het onderzoek wordt "lang en complex", waarschuwde Heitz. "Maar alle middelen zullen ingezet worden om de waarheid te achterhalen, om de oorzaak te kennen van deze vreselijke brand."

Er werd een eerste alarmsignaal verspreid om 18.20 uur, maar toen was nog geen brand vastgesteld. "Om 18.43 uur was er een tweede alarmsignaal nadat een beginnende brand was vastgesteld. De kathedraal was intussen al geëvacueerd.

De Franse premier Édouard Philippe heeft intussen op zijn beurt een ministerraad bijeengeroepen om over een plan voor de heropbouw van de Notre-Dame te overleggen. Aan de bijeenkomst bij premier Philippe namen minister van Cultuur Franck Riester en minister van Financiën Gérald Darmanin deel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken was door staatssecretaris Laurent Nuñez vertegenwoordigd. De vergadering ging onder meer over voorstellen die aan de president zullen worden voorgelegd om het bovenste deel van de kathedraal herop te bouwen.

"Er is geen beslissing genomen, we maken een stand van zaken", legde een deelnemer van de bijeenkomst uit. Na de ministerrraad begaven Riester en Nuñez zich naar de Notre-Dame.

Bron: Belga