Parijse burgemeester wil “internationale donorconferentie” in Parijs

Parijse burgemeester wil
Parijse burgemeester wil "internationale donorconferentie" in Parijs

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, wil in de Franse hoofdstad een “internationale donorconferentie” houden over de heropbouw van de Notre-Dame, zwaar beschadigd en deels vernield door een grote brand die gisteravond begon. Dat heeft ze aan France Inter gezegd. Op die conferentie moeten fondsen ingezameld worden, maar moeten ook experts samenkomen. In 2014 werd al een fonds opgericht voor het Parijse erfgoed. “Dat zal ook gebruikt worden om geld op te halen bij mecenassen met wie de stad gewoonlijk werkt, en de stad zal een deel van zijn bijdrage gebruiken voor de heropbouw”, aldus Hidalgo.

De burgemeester kreeg de vraag of het mogelijk is de schenkingen bijna volledig vrij te stellen van belastingen. Ze zei te denken dat men in die richting moet gaan.

Volgens de vroegere Franse minister van Cultuur, Jack Lang, moet de reconstructie op korte termijn gebeuren. “Niet binnen tien of vijftien jaar, maar binnen de drie jaar”, aldus Lang deze ochtend voor de kathedraal. “Sinds gisteren hoor ik dat er tien jaar nodig zal zijn, maar dat is een grap! Dit moet op korte termijn gebeuren, zoals we in het verleden gedaan hebben voor uitzonderlijke werven.”

Eerder maakten de luxeconcerns Kering, van de familie Pinault, en LVMH, van de familie Arnault, al bekend dat ze respectievelijk 100 en 200 miljoen euro zullen schenken.

De regio Ile-de-France deblokkeert 10 miljoen euro voor de dringende hulp voor de eerste werken aan de kathedraal.

bron: Belga